Mihai Claudiu Dumitrache (n. 7 mai 1999, București) este muzician, cântăreț, compozitor, jurnalist, editor, poet, hamartiolog cultural-artistic și practician în consultanță și consiliere filosofică, membru afiliat C.P.F.C.F. din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor (SACRI), coord. Sandu Frunză. Din mai 2022, deține trustul de presă Myosotis Media Group (care integrează revistele Regal Literar, Sapio, Magazin Critic, TIMPUL Târgoviște, Ziarul de UK, Cutezător etc.)

A fost adept al numerologiei și ocultismului, cercetând în profunzime fenomenul acestora de apariție și constatând invaliditatea, înșelarea și imposibilitatea trăirii vieții autentice prin practicarea lor.

Domeniile sale de interes și cercetare sunt psihologia culturii universale și artelor, combaterea curentelor informaționale manipulative și diminuarea riscului de înșelare prin intermediul curentelor păgâno-religioase și ideologice, prin practici ezoterice, filosofice, NLP, terapii energetice, dezvoltare personală/spirituală sau secte New Age.

Face parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Națională a Artiștilor din România, Euro Education Federation, Uniunea Jurnaliștilor Independenți din România, dar și din diferite asociații din România și Republica Moldova.

A fost artist al Trupei Artistice (teatru de revistă) Anton Pann din București și discipol al dramaturgului, regizorului și scriitorului Ioan Maftei- Buhăiești. Claudiu a lansat melodia Lumea mea în 2016, compoziție  proprie, pe versurile mamei sale. Radar de Media menționează că este colaborare inedită mamă-fiu pentru realizarea unei creații muzicale în România.

De-a lungul timpului a adaptat și interpretat mai multe melodii străine în limba română, fiind apreciat de mai multe personalități din Europa și SUA (Cheryl Shuman, Michael Koch, Kaven Girouard, Eb Davis, Daniela Ameruoso, Michael James Down, Michaela Rose, Marian Gold, Jakob Petren, Isaac C. Cates, Francesco Napoli, Fady Fatrouni, Michael Airington etc.).

Încă din adolescență, Claudiu a demarat programe anti-bullying și a organizat evenimente și strângeri de fonduri pentru persoanele cu dizabilități sau pentru copiii cu autism. În 2017 primește, în semn de recunoștință, diplomă de excelență din partea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Consiliului Național al Persoanelor cu Dezabilități din România, în cadrul unui concert caritabil susținut alături de Ileana Sipoteanu în Piața Gerorge Enescu din București.

Pe 9 mai 2014, de Ziua Europei, în Parcul Mitropoliei din Târgoviște, Claudiu interpretează melodia Uprising (a formației suedeze Sabaton) în memoria Revoltei de la Varșovia, aceasta fiind prima sa reprezentație rock și având un puternic impact asupra publicului. Biblioteca Județeană Dâmbovița și Europe Direct Târgoviște i-au oferit un premiu special.

Claudiu & mama sa, la filmarile videoclipului Lumea Mea, 2016

Voicu Enăchescu i-a înmânat premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție, în 2013, la Tinerimea Română din București. Tot în 2013, în cadrul primei ediții a Festivalului de Muzică, Teatru și Dans de la Universitatea Titu Maiorescu din București, este desemnat drept cea mai bună voce masculină, reprezentând Colegiul Economic Viilor. Compozitorul Dumitru Lupu, în 2014, îi oferă premiul II al festivalului Batca de la Drăgășani, pentru interpretarea melodiei Dacă noi ne iubim (Holograf). Muzica sa a fost apreciată cu multe premii, în 2016 câștigând premiul special oferit de Music Awards Tv la Battle of The Voices, competiție organizată de către Societatea Studenților Universității București (SSUB). 

Genurile muzicale abordate de Claudiu sunt blues, folk, pop și rock. Printre cântăreții care l-au influențat se numără Tom Odell, Nick Jonas, Michael Jackson, Paul Anka, Kelly Family sau Harry Styles. Claudiu a studiat canto clasic în cadrul Școlii Populare de Arte Octav Enigărescu din Târgoviște, dar a căutat să se perfecționeze și cu profesori ca Ozana Barabancea și Gabry Fortuna. De asemenea, a mai comunicat, printr-o conexiune video, timp de câteva luni cu Miley Cyrus, în 2012, Claudiu primind îndrumări muzicale de la aceasta.

În perioada 2012 – 2015, a fost artist colaborator al Centrului Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles București.

Claudiu Dumitrache & Ozana Barabancea, 2014
Claudiu Dumitrache & Marian Gold, solistul trupei Alphaville, 2016

Pe 31 decembrie 2016, a cântat în deschiderea concertului celebrei trupe Alphaville, fiind invitat-surpriză, la Iași, în fața a peste 15.000 de oameni.

Alte spectacole remarcabile susținute de Claudiu au avut loc la București, Suceava, Constanța, Arad, Ploiești, Craiova, Bruxelles, Frankfurt pe Main sau Stuttgart. A mai cântat în deschiderea concertelor lui Faydee, Ștefan Banică Jr, Delia și Neda Ukraden. În 2018, Claudiu este invitat-supriză la Festivalul Rock House (Club Quatinc) și organizează Youth Show la București.  

În 2019, cântărețul american Eb Davis, a scris despre Claudiu în cartea biografică 20, menționând: Claudiu este o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică

A a cântat, pentru prima dată în fața publicului, pe scena Operei Naționale Române din București (2012), continuând cu numeroase reprezentații muzicale și participări în diferite festivaluri la: Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Sala Dalles, Tinerimea Română, Palatul Național al Copiilor București, Muzeul Național al Țăranului Român, Palatul Brâncovenesc Potlogi, Cinema Corso, Berăria H, Muzeul Ion Luca Caragiale, Universitatea Titu Maiorescu, teatre, centre de cultură, muzee, centre comerciale, emisiuni tv și radio, restaurante, cluburi, biblioteci, hoteluri etc.

A fost susținut de impresarii Florin Apostol (International Artist Management), Radu Groza, Ionel Petre, Florența Marin și Christian Raetscher (German Quality Entertainment), în 2019 având un turneu alături de Rareș Borlea.

Claudiu Dumitrache a susținut peste o mie de spectacole din 2012 până în 2020. Unele din melodiile sale au fost preluate de site-ul canalului muzical MTV Italia, Claudiu fiind difuzat de mai multe radio-uri din România, Germania și Republica Moldova, în special cu melodiile Lumea mea, Diamonds and Rust și Semnele Timpului

În mai 2021, este difuzat, alături de artiști precum Paula Seling și Ozana Barabancea, în cadrul Galei Mihai Vanica de la Radio România Internațional, cu melodia Semnele Timpului

Claudiu Dumitrache & Stefan Banica Jr, 2017

A debutat în literatură, în 2018, cu volumul de poezii Boemia unui mort, această carte fiind recenzată de mai multe personalități ale literaturii române. Volumul a fost lansat la Palatul Brâncovenesc din Potlogi, cu sprijinul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească și Cenaclului Literar George Coandă, în diferite biblioteci și la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, în anul Centenarul Marii Uniri.

Datorită creațiilor sale, Claudiu Dumitrache a fost asemănat cu Mihai Eminescu, George Bacovia sau Alexandru Macedonski. Volumul Boemia unui mort a deschis subiectele unor teme filosofice și teologice în cadrul Universității București și Universității Hyperion (perioada 2019 – 2022). Alături de alți literați – scriitorul, filologul și antropologul Ștefan-Lucian Mureșanu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române, îl consideră pe Claudiu D. un poet neosimbolist contemporan ce are acces la lumea lumilor, în stilul său existând o supraconductibilitate poetică, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masifice cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic.

Claudiu Dumitrache & Arabesque, 2019

În perioada 2018 – 2019, Claudiu devine asistent creativ al mai multor proiecte artistice, organizând și regizând diferite emisiuni, prezentări de modă și festivaluri de muzică. 

În 2019, a publicat cartea 20, publicație biografică cu care a stabilit recordul național pentru cel mai tânăr autor de autobiografie. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, l-a numit un simbol pentru viitorul creației intelectuale. Cartea biografică 20 a fost clasată pe locul 2, timp de 20 de zile, pe site-ul Cărțile Anului – secția recomandate, în iulie 2020. Cartea a fost lansată în cadrul mai multor evenimente și la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus.

Biografia 20, prezentare la Casa Presei, Inedithe Fashion Show, 2019

În perioada 2 octombrie 2020 – ianuarie 2021, a ocupat funcția de Preşedinte al Departamentului de Educaţie, Cercetare şi Cultură din cadrul PNR.

Claudiu Dumitrache interpretând Imnul de Stat, Institutul Naţional de Statistică Bucureşti, 2018

În decembrie 2020, Claudiu a publicat poezia Slujitorii lui Apollo și a fost recenzat de scriitori precum Liviu Antonesei, Galina Martea, Lidia Grosu, Sergiu Botezatu și Nicolae Dabija, cel din urmă afirmând: Claudiu Dumitrache e un fidel slujitor al lui Apollo, zeul luminii, profeției și muzicii, care ținea într-o mână lira, iar în cealaltă – arcul.

Tot în acest an, devine Membru de Onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor din Republica Moldova.

A primit mai multe premii pentru meritele sale artistice, culturale sau umanitare, unele dintre ele fiind: Cetățean de Onoare al comunei Costeștii din Vale, Ambasador al Culturii al Euro Education Federation prin programul EPALE al Comisiei Europene, Ambasador Internațional al Păcii  la World Literary Forum for Peace and Human Rights și Premiul pentru poezie al revistei Litere

A călătorit în Israel, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Germania, Belgia, Nevada, California, Washington, Oregon, New York, Pennsylvania, Illions, Georgia, Arizona și Florida.

Organizând mai multe manifestări culturale și concerte cu ajutorul instituțiilor publice și al partenerilor săi, Claudiu Dumitrache a promovat tinerii talentați, aceștia remarcându-se în spațiul cultural-artistic din țară și diaspora. În septembrie 2020, Puterea Tinerilor din România i-a acordat diplomă de merit pentru întreaga activitate artistică și pentru susținerea afirmării tinerilor talentați.

Pe 1 decembrie 2020, primește, din partea Bibliotecii I.C. Vissarion, Diplomă de Excelență pentru contribuția adusă literaturii locale și naționale.

În martie 2021, a apărut pe coperta revistei Magazin Critic cu titlul Cine va fi suveranul?, revista la care, în octombrie 2021, devine director editorial. De asemenea, a apărut în mai multe publicații de-a lungul timpului:Wall-Street.ro, ziarul Literatura și Arta, Daily Magazine, Star Gossip Magazine, Viitorul României, Elita României, ziarul Cronica Timpului, Glow, POV21, revista Hora în America (Chicago), Ea.md (Rep. Moldova), Așii Români, Financiarul, ziarul Observatorul (Canada), Armonii Culturale, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ziarul Ultima Oră, Ziarul Nostru (Rep. Moldova), Music Channel, Top Românesc, Radio București FM, Adevărul, revista Bravo, Crazy Radio, ziarul Basarabia Literară, ziarul Amurg Sentimental, Jurnalul Național, Hey News, ziarul Palia Expres, ziarul Națiunea,  Apropo TV, Poduri de Dor (Rep. Moldova), Regional.md (Rep. Moldova)revistele Tabu și Tabu HighLife.

A publicat poezii și eseuri în ziare precum: ziarul Ultima Oră, revista Actualitatea Muzicală, Plumb, Luceafărul, Luceafărul de Seară, Gândul, Gândacul de Colorado (Denver), Regal Literar, ProLitera (Zirndorf), Confluențe Literare (Sydney), Logos & Agape, Magazin Critic, Chindia Media, Literatura și Arta, Timpul, Totpal’s News, eCreator, Mugurii Vlăsiei, Ortodoxia Tinerilor, Porunca Iubirii și în reviste școlare sau antologii.

Face parte din comisiile culturii scrise de limba română ale mai multor publicații și organizații din România, Europa și Australia. Este fondatorul revistelor Regal Literar (2020), Sapio (2021) și Timpul Târgoviște (2021).  De asemena, este jurat al mai multor festivaluri de literatură sau muzică, locale sau naționale.

Claudiu Dumitrache & Maria Ciobanu, Los Angeles, 2020

Printre personalitățile care au vorbit sau au publicat de-a lungul timpului despre C. Dumitrache: Michaela Rose (Arabesque), Michael James Down, Eb Davis, Michael Airington, Andrei Zincă, Dida Drăgan, Romanița Iovan, Nicolae Dabija, Cristina Ștefan, Christian W. Schenk, Liviu Antonesei, Ioan-Aurel Pop, Traian Igaș, Ștefan-Lucian Mureșanu, Rodica-Elena Lupu, Diana Pap, Sergiu Botezatu, Theo Rose, Mirabela Dauer, Vilia Banța, Veronica Balaj, Nicolae Furdui Iancu, Doina Ghițescu, Irena Boclincă, Adi Gliga, Pușa Roth, Dana Staicu, Ion Machidon, Viorica Chiurciu, Alex Vâlcu, George Coandă, Jakob Petren, Galina Martea etc.

.

 Click aici pentru o pagina selectiva de aprecieri & recenzii 

.

Claudiu Dumitrache & Florin Piersic, 2020

În perioada 2016 – 2017, a absolvit cursurile pentru Competențe cheie mai multor ocupații, acreditate de Ministerul Educației și Cercetării. În perioada 2017 – 2019, în cadrul Academiei Britanice de Afaceri și Comunicare, Claudiu a absolvit cursuri private de jurnalism – comunicare media și dezvoltare personală – relații interumane, acestea fiind acreditate de London School of Business and Communication. În 2021 este certificat și afiliat Centrului de Practici Filosofice, Consultanță Filosofică și Consiliere din cadrul Societăţii Academice de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În iulie 2021, primește și o diplomă de excelență pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale și social-umane, naționale și internaționale, din partea Paraclisului Universitar Întâmpinarea Domnului Pitești, Colegiului Ecologic Alexandru Ionescu Pitești, Antena 3 Pitești și psihologului în domeniul securității naționale Rafael Vintilă. 

Studiind teologia, filozofia, numerologia, ezoterismul, ocultimsul și curentele new age, publică, în 2021, eseul SolilocViu – muzica Luminii sau a duhurilor rele?, o lucrare universitară, după aprecierea cercetătorului Sandu Frunză, și despre care scriitorul Liviu Antonesei afirmă:  …a surprins cîteva dimensuni esențiale ale relației dintre artă și receptarea acesteia pe cont propriu. Asta i se întîmplase și lui Sartre după război, cu decenii înainte de inventarea acestei discipline academice. Acad. Ioan-Aurel Pop este de părere că SolilocViu este foarte matur scris, mărturisind o cultură generală și artistică deosebită. Din 2022, scrie la rubrica Sfere de Lumină a revistei Independeța Română.

Ziarul Literatura și Arta a desemnat personalitățile notorii ale vieții publice și culturale ale anului 2021 din Republica Moldova, Claudiu Dumitrache fiind laureat alături de academicienii Eugen Simion, Ioan-Aurel Pop, Mihai Cimpoi, Eugen Doga și actorul Dan Puric.

Din ianuare 2022, Euro Education Federation, instituțiile publice și de învățământ din Dâmbovița, bibliotecile și Inspectoratul Școlar Dâmbovița demarează proiectul de educație non-formală Citește și Dăruiește – un altfel de acces pentru știință și cultură, aici fiind susținute conferințe pe diferite teme de interes pentru elevii dâmbovițeni, Claudiu D. fiind unul dintre invitații permanenți, împuternicit prin EEF să susțină conferințe culturale și educative, oferind răspunsuri la întrebările elevilor, în numele federației și programului EPALE al Comisiei Europene.

În martie 2022 s-a alăturat campaniei Artiști Români pentru Ucraina, demarat de către World Vision România, Carmen Târnoveanu și Florența Marin.

actualizat, martie 2022 – prof. Ionel Cioabă, EEF

PREMII, TITLURI

Literatură (selectiv)

 • Laureat al săptămânalului Literatura și Arta pentru anul 2021, Republica Moldova
 • Laureat al Festivalului-Concurs Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” (Premiul pentru poezie al revistei Litere, 2020)
 • Diplomă de Excelență din partea Bibliotecii I.C. Vissarion, pentru contribuția adusă literaturii locale și naționale, 1 decembrie 2020
 • Cel mai tânăr autor de autobiografie din România, omologat de Asociația Cartea Recordurilor, pentru publicarea biografiei 20, Editura Coresi, 2019
 • Laureat al revistei Solitudinea, 2019- 2020
 • Ambasador Internațional al Păcii – World Literary Forum for Peace and Human Rights, 2021

Muzică (selectiv)

 • Membru de Onoare – pentru măiestria interpretativă excepțională, vindecătoare de suflete, în contextul promovării culturii românești, Asociația Cultural-Ortodoxă Poduri de Dor, Republica Moldova, 2021
 • Premiul pentru cea mai bună voce masculină – Universitatea Titu Maiorescu București, 2013
 • Premiul de excelență pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție – Centrul Național de Artă Tinerimea Română București, 2013
 • Diplomă pentru interpretare artistică de prestigiu – Biblioteca Metropolitană Ion Creangă București, Muzeul Țăranului Român, 2013
 • Premiul George Grigoriu pentru interpretare Centrul Național de Artă Tinerimea Română București, 2014
 • Diplomă de excelență pentru întreaga activitate artistică și pentru premiile obținute la concursurile naționale și internaționale – Primăria Brănești, Ilfov, 2015
 • Diplome pentru performanțe deosebite obținute în cadrul concursurilor cultural-artistice Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Palatul Copiior Târgoviște, 2012-2017
 • Premiul special Music Awards Tv (cele mai multe voturi) – Battle of The Voices, Societatea Studenților Universității București, 2016
 • Cea mai votată melodie la concursul muzical Bravo te face star! (Dumy Klaw – Afară Plouă feat. Mike) – Revista Bravo & Mango Records, 2013
 • Diplomă de meritîn semn de apreciere, recunoștință și pentru competența strălucit dovedită în cadrul ediției a II-a a Festivalului Național de Intepretare Vocală și Instrumentală Glasul Valahiei, organizat în perioada 4-6 iunie 2022, de Centrul Cultural Artist pentru Artă, în parteneriat cu Liceul de Arte Bălașa Doamna, Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității Valahia, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Arhiepiscopia Târgoviștei.

General (selectiv)

 • Cetățean de Onoare, pentru contribuțiile culturale și artistice aduse comunității, pentru promovarea comunei atât pe plan național, cât și internațional, în contactul cu Statele Unite sau Belgia, dovedind astfel și calități diplomatice Consiliul Local Costeștii din Vale, 2020
 • Ambasador al Culturii – Prin programul Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE), coordonat de Comisia Europeană, privind cu încredere viitorul cultural și educativ românesc în contextul european, se acordă lui Claudiu Dumitrache – titlul onorific de Ambasador al Culturii – pentru performanțele din activitatea sa independentă și din cadrul Euro Education Federation, Euro Education Federation, 2020
 • Diplomă de excelență pentru interesul deosebit față de valorile istorice și culturale românești pe care și-a asumat să le promoveze mai departe, dând astfel dovadă de iubire față de neamul românesc – Centrul pentru Cultură, Istorie și Educație București, 2013
 • Diplomă de Excelență pentru promovarea în întreagă lume a valorilor etice, morale și cultural-creștineAmbasador Armonii Culturale, Editura & Revista Armonii Culturale, 2021
 • Diplomă pentru contribuția deosebită adusă afirmării spiritualității localității Potlogi și pentru promovarea valorilor de patrimoniu brâncovenesc în spiritul inaltelor valori morale, creștine și românești Forumul Național Cultural Brâncoveniana, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, 2020
 • Diplomă de merit pentru întreaga activitate artistică și pentru susținerea afirmării tinerilor talentați Puterea Tinerilor din România (PTU), 2020
 • Diplomă pentru sprijinul acordat în derularea activităților de animație socio-culturale și educative organizate în cadrul Bibliotecii Orășenești Titu, 2015
 • Diplomă de excelență pentru activitatea artistică Asociația Curtea Veche, Groupe Renault, Primăria Orașului Titu, 2017
 • Diplomă de Excelență pentru contribuția adusă la promovarea valorilor culturale și social-umane, naționale și internaționale – Colegiul Ecologic „Alexandru Ionescu” Pitești, Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului”, Antena 3 Pitești, Psih. Rafael Vintilă, 2021

Galerie 

 

EDUCAȚIE ȘI FORMARE 

Tehnician operator tehnică de calcul – Liceul Tehnologic Goga Ionescu, Titu

Canto clasic – Mezzostar by Gabry Fortuna

Competențe cheie comune mai multor ocupații – Ministerul Educației și Cercetării 

Jurnalism & Comunicare Media – Academia Britanică de Afaceri și Comunicare (credit London School of Business and Communication)

Canto clasic – Școală Populară de Arte Octav Enigărescu

Dezvoltare personală & Relații interumane – Academia Britanică de Afaceri și Comunicare (credit London School of Business and Communication)

Practician în consultanță și consiliere filosofică – Centrul de Practici Filosofice, Consultanță Filosofică și Consiliere, prof. univ. doct. Sandu Frunză

REȚELE ȘI AFILIERI

Prezentat de

Ștefan-Lucian Mureșanu: Persuasiune și dorința de comunicare în actul criticii (Tratat în absolutul de sine), Editura Etnologica, 2020

Mihai Stan, Victor Petrescu: Antologia Moștenirea Văcăreștilor, Editura Bibliotheca, 2020

Ioan-Aurel Pop, Nicolae Dabija, Sergiu Botezatu, ziarul Literatura și Arta, aprilie 2021, nr 18.

Christian W. Schenk: Claudiu Dumitrache este mesajul unui talent literar în configurația tinerei lirici de azi, Confluențe Literare, nr. 3532, 1 septembrie 2020

Galina Martea: Mitul creativ al poetului și muzicianului Claudiu Dumitrache, Uniunea Ziariștilor Profesioniști & Cronica Timpului, mai 2021

Lidia Grosu: Un crez poetic și o desemnare, ziarul Literatura și Arta, aprilie 2021, nr. 18.

Veronica Balaj: Claudiu Dumitrache este un maratonist în cultură, Armonii Culturale, 24 septembrie 2020

Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, Liliana Marin: LITERATURĂ DÂMBOVIȚEANĂ CONTEMPORANĂ, Prezentări ale personalităților literaturii dâmbovițene contemporane, Claudiu Dumitrache, bjdb.ro

Gheorghe A. Stroia: Dicționar enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al III-lea – MILENARIUM, vol. III, Editura Armonii Culturale, 2021

Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: Despre autor: SililocViu – Muzica Luminii sau a duhurilor rele?, 2021

Rodica Elena Lupu, Romanița Iovan, Diana Pap, Dida Drăgan, Dragoș Popa, Michael Airington, Eb Davis, Michaela Rose, Valentina Vasile: biografia 20, Editura Coresi, 2019

Pr. psiholog Rafael Vintilă: Claudiu Dumitrache, de la efecte la cauză (Jurnalism religios), Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, 9 mai 2022 

Andrei Foday: Litearatura este Vie, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea din București), coord. Cezar Gheorghe, 15 decembrie 2020

Andrei Zincă: Arta ramâne pe mâini deosebit de bune!, Regal Literar, 28 ianuarie 2021 | Despre autor: SolilocViu – Muzica luminii sau a duhurilor rele?, 2021 

Dana Pănoiu: Cuvânt înainte – Boemia unui mort, Editura Amurg Sentimental, 2018

Teona Gherasim: Revelația perioadei contemporane: Claudiu Dumitrache, tânărul care și-a publicat cartea biografică la doar două decenii de viață, ViitorulRomaniei.ro, 7 august 2020

Irena Boclincă: La numai 20 de ani, un artist din România și-a lansat propria biografie. Care este dorința lui pentru 2020?, Ea.md, 15 aprilie 2020

Oana Păuna: Claudiu Dumitrache, urmașul lui Bacovia, revelația generației pierdute în spațiu, ElitaRomaniei.ro, 6 septembrie 2019

Michael James Down: Românul care a cucerit Hollywood-ul la 21 de ani! Andrei Zincă: Claudiu este o personalitate unică în peisajul românesc, Glow.ro, 12 noiembrie 2020

Emanuela Istrate: Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache, BookNation.ro, 23 iulie 2020

Adrian Simion Trafa: Rânduri despre ultimele două decenii, Regal Literar, 28 august 2020

Maria Ivanov: Dialog cu artistul Claudiu Dumitrache: „Copiii sunt posibilele victime ale unui gust artistic profund viciat de mediocritate”,  Revista Timpul Chișinău, 25 aprilie 2021

Roxana Grosu: INTERVIU cu tânărul artist și scriitor Claudiu Dumitrache: Tot ce aș schimbă la România sunt oamenii care nu sunt demni de pozițiile lor, Wall-Street.ro, 27 februarie 2021

Doina Bârcă: Creații LiterareMihai Claudiu Dumitrache, Revista Independența Română, nr. 70, 2021 

Nechifor Petruț: Eb Davis și alți artiști internaționali vorbesc despre vocea unui artist român. Despre cine e vorba? INTERVIU EXCLUSIV RADAR DE MEDIA, RadarDeMedia.ro, 12 octombrie 2021

INTERVIU | Ioan Vasiu: Claudiu Dumitrache: „se constituie o altă amenințare la nivel identitar și moral”, Revista Luceafărul, Anul XIII, Nr.6 (150), Iunie 2021

 

Alte referințe

Alex Vâlcu: Regal Cultural, Biblioteca Metropolitană Ion Creangă București, ziarul Amurg Sentimental, anul XVIII, nr. 7 (208), iulie 2012.

Gabriel Cristache: Claudiu “Dumy Klaw”, copilul care cântă fenomenal melodiile lui Whitney Houston, Gazeta Dâmboviței, 28 mai 2012

Romeo Ioan Roșianu: Primăvara SentimentelorColecția AntologicaEditura eCreator, 2021

Ioan V. Maftei Buhăieşti: Albumul Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare Artistică pentru Copii și Adolescenți – 2013, Editura Amurg Sentimental

Ioan-Aurel Pop, George Coandă: Forumul Național Cultural Brâncoveniana, Palatul Brâncovenesc Potlogi, vol. II, Editura Bibliotheca, Colecția Lirica, 2020

Flori Bungete: … poate era… TIMPUL!, Timpul Târgoviște, 11 februarie 2021

Amprente pentru “a fost odată“, antologie coordonată de Iva Lăcrimioara, Claudiu Dumitrache, Ionel Cioabă – Editura e Paradigme, Craiova 2021